Nem csak a söröket, de a sütiket is szeretjük. Nem csak elfogyasztani, hanem gyűjteni is. Minden rendes weboldalon ugyanezzel találkozhattok, sütizzetek itt is! 
Menü

Söréleti kisokos – Ezeket jelentik a hangzatos rövidítések

Söréleti kisokos – Ezeket jelentik a hangzatos rövidítések

Manapság már teljesen normális a sörgeek körökben, ha egy sör leírásában azt látjuk, hogy DDH, BA vagy akár TDH. De vajon mit is jelentenek ezek a kifejezések? Most egy kis válogatást csináltunk a kifejezésekből, hogy jobban megértsétek miről is beszélnek.

Egyszerű volt az élet, amikor még csak annyi választásunk volt, hogy világos vagy barna sört igyunk. Szerencsére ezek az idők már rég elmúltak és már térdig gázolhatunk a különfélébb sörstílusok között, viszont ez azzal is jár, hogy nehezebb eligazodni a sörstílusok között. A Sörtesztjeinkkel azért próbálunk ezen segíteni, de még azokban is előfordulnak olyan kifejezések, mintha japánul beszélnénk (és nem beszélünk japánul). Most egy kis összeállítással szeretnénk segíteni titeket, hogy mégis mit jelentenek a sűrűn előforduló kifejezések!

IPA – ezt nagyjából mindenki is tudja mit jelent, de azért sosem árt azt tisztázni hogy nem indián Pale Ale, hanem India Pale Ale.

NE IPA – az IPA egy masszívan népszerű változata, becsületes nevén New England IPA. A sörtípus sajátossága, hogy ködös színe van, frissen fogyasztandó és brutális mennyiségű komló van benne. Már-már a gyümölcslé sűrűségével vetekszik!

DIPA – szintén egy IPA típus, személy szerint nekem az egyik kedvenc változatom. Double IPA vagy esetleg Imperial IPA az anyakönyvezett neve. Masszív erős dupla IPA-ról beszélünk, nem gyerekjáték!

TIPA – ha a DIPA ütős volt, akkor ez két vállra fektet. A tripla IPA-ra jellemző, hogy többnyire úgy megbújik a 8-10% alkoholszázalék, hogy azt észre sem lehet venni. Inkább csak egy könnyen iható szörnyről van szó!  

DDH – Double Dry Hopped, azaz duplán hidegkomlózott. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy sokkal intenzívebb komlós íze van a sörnek, mert nem csak a főzés során raknak bele egy talicska komlót, hanem utána is, már a lehűlt sört átszűrik egy komlóágyún, ami extrán erős komlóérzetet ad a sörnek. Ezt nem csak az IPA-nál használják, hanem előszeretettel alkalmazzák a lagerek és néhány esetben a stoutnál is!

RIS – Ha már említettük a stoutokat, akkor nem is kezdhetnénk mással, mint a Russian Imperial Stoutokkal. A stoutok egy fajtája, gyakorlatilag az egyetlen olyan fajtája, amire minden öregmotoros sörgeek felkapja a fejét. A tipikus esete, hogy veszünk pár üveggel és elrakjuk a pincébe minimum 1 évre!

BA – Mondhatni az elmúlt évek legmenőbb trendje a hordóérlelt, azaz a barrel aged sörök. Leginkább stoutokra jellemző, hogy kapnak valami extra ízjegyet a hordós érlelésnek köszönhetően, jellemzően whisky, rum vagy hazai viszonylatban boros hordóban.

IBU – International Bitterness Unit. Az IBU értékének kiszámítására több formulát is ismerünk. Az egyik ezek közül a következőképpen néz ki: (komló súlya * alfa sav %-os értéke * alfa sav tartalom * mennyiség * 1,34). A komló súlyát unciában kell megadni. Az alfa sav százalékos értékét a forralás időtartama határozza meg. Az alfa sav tartalom a szállí­tott komló egyik ismérve, a szállí­tó adja meg. A mennyiség pedig sörcefre gallonban megadva. Lényegében ez határozza meg, hogy milyen keserű lesz a sör.

ABV – Alcohol by volume. Ez valójában az alkoholfok jelzése, ami annyit tesz, hogy mennyire erős a sör. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobbat fog ütni.

Tartalomhoz tartozó címkék: sör kisokos

Keresés