Nem csak a söröket, de a sütiket is szeretjük. Nem csak elfogyasztani, hanem gyűjteni is. Minden rendes weboldalon ugyanezzel találkozhattok, sütizzetek itt is! 
Menü

Söröspoharak a sörtípusokhoz

Beerheaven
2021. 03. 16. 00:00:00
Söröspoharak a sörtípusokhoz A sörös oktatósorozatunk egy nagyon fontos része, hogy mégis miből igyuk a sört, mert igenis számít, hogy éppenséggel egy vizespohárból vagy egy Craft Master One pohárból isszuk-e a sörünket. Söröspohár kisokos következik!

Néhány éve mikor életem első kézműves sörét korsó formában a kezembe vettem fogalmam sem volt róla, hogy mi ez az amorf kivitelű üvegdarab amibe ezt a (legalábbis akkori szemmel) rendkívül drága folyadékot belecsapolták. Azóta már rájöttem, hogy nem volt véletlen, hogy abban a furcsa formavilágú pohárban kaptam egy virágos, komlóintenzív IPA-t. Nem hagyom, hogy ti hasonló kételyek között vergődjetek egy kraft sörözőben, ezért összeállítottam egy listát azokról a poharakról amikkel gyakran találkozhattok sörözés közben. És természetesen az is kiderül, hogy melyik pohár volt az amire első körben ennyire csúnyán néztem. Készüljetek be mellé egy sörrel, mert nem lesz rövid.

1. Hagyományos füles korsó


A klasszikus söröspohár forma, amiből biztosan találunk egyet otthon, vagy a nagyszülőknél. De ha máshonnan nem, akkor a régebbi nagyüzemi sörreklámokból, vagy az Oktoberfestes képekről ismerős lehet. Nem egy túlzottan kraftbarát típus, de nem is erre lett tervezve. A vastag fala miatt nagyon strapabíró, egy vehemensebb koccintás során is nehéz eltörni. A füle miatt jól fogható, nem veszi át a kéz melegét a benne található sör. A formája miatt az illatanyagokat, aromákat gyorsan kiengedi, így erősebb ízű sörökhöz nem ajánlott. Eredetileg lagereket szolgáltak fel benne, és a mai napig is ez a fő felhasználási módja. Minden mást szentségtörés beletölteni.

Ajánlott sörtípus: Világos lager

2. Pintes pohár


Formára nagyon hasonlít egy hagyományos vizespohárhoz. Alulról felfelé szélesedik minden torzítás nélkül. Ennek köszönhető az, hogy könnyen szökik belőle az illat és az íz, és így nem is igazán tudnám ajánlani markáns ízű sörökhöz, többnyire angol ale-ekhez lehet párosítani. Külföldön sok kraft helyen fellelhető standard pohárként. A hazai kocsmák szeretik használni, mert viszonylag olcsón beszerezhető és strapabíró.

Ajánlott sörtípus: Angol ale-k

3. Willi Becher


Ez már egy kategóriával jobb választás az előzőnél, ugyanis a felső résznél található görbület miatt jobban összegyűjti a felfelé szálló aromákat, illatokat, mint egy sima pintes pohár. Ennek okán kicsit több típusú sört lehet belőle fogyasztani, itt már a lagerek mellett megjelennek az ale-k is, mint potenciális jelöltek. Emellet a fogása sem kényelmetlen, nem csúszik ki az ember kezéből a párás pohár sem.

Ajánlott sörtípus: Lager, Ale

4. Pilsneres korsó/pohár


A neve el is árulja a fő célját, pilsnert kell bele tölteni. Gyakran találkozhatunk ezzel a típussal azokban a kocsmákban ahol nagyüzemi söröket forgalmaznak. A hosszúkás formája miatt különösen jól látszik benne a pilsnerekre jellemző tiszta megjelenés és a szín, illetve a nagyszemű buborékok is ki tudnak ülni a pohár falára. Igazi ivósörös korsó típus, a könnyen fogyasztható sörökhöz megfelelő választás lehet.

Ajánlott sörtípus: Pilsner

5. Búzasörös korsó


Ezt is nagyon gyorsan ki lehet találni, hogy mire illik használni, a bajor búzasörök hűséges társa. A pilsnereshez hasonlóan keskeny és hosszúkás formája van, de ennek a teteje kerekebb, fent összeszűkül. Ennek köszönhetően sokkal szebben mutatkozik meg a búzasörökre jellemző masszív hab, és az ezekre a sörökre jellemző észteres jegyeket is jobban összetartja. Igazából tényleg csak a búzasörökhöz optimális, ugyanakkor ahhoz tökéletes. Pro tipp: soha ne hagyjátok elmosatlanul, mert a szűk alsó részből szinte lehetetlen kimosni az élesztős sörmaradványt.

Ajánlott sörtípus: Búza

6. Tulipán


A tulipánpohár kifejezés ismerős lehet azoknak, akik a pálinkafogyasztásban túljutottak a kerítészaggatón. Nem is állunk annyira messze az igazságtól, ugyanis a tulipánpohárban jellemzően alkoholban gazdag belga söröket szokás szervírozni. A viszonylag széles szája miatt a komlóaromás söröknek nem tesz jót, de az erősen malátás, testes, melegedésre fejlődő sörökhöz kimondottan ajánlott. Kis csalás történt ennél a kategóriánál, mert a belga főzdék a söreikhez külön poharat készítenek, így egységes képet nem tudok erről csatolni, de az alapkoncepció mindegyiknél hasonló.

Ajánlott sörtípus: Belga dubbelek, trippelek, quadruppelek

7. Teku


Ez a típus az egyik igazi jolly joker, a legtöbb sörtípus kóstolására megfelelő választás lehet. Tervezését tekintve minden szempontot kielégítő, talpas pohár jellege miatt a sör melegítése nélkül is kézbe lehet venni, így nem nyírunk ki benne egy NE IPA-t, de ha egy testesebb sört szeretnénk melegíteni, akkor könnyen meg tudjuk két tenyérrel fogni a pohár testét, így a kezünkkel segítve a hőleadást. A pohár formája is rendkívül jó, alul széles, felfelé szűkül, így az aromákat, illatanyagokat egy helyre koncentrálja. A szűkülő rész után pedig enyhén szélesedik, így terítve szét az arcunk előtt az szűkületnél összesűrített csodát. Mindössze egy hibája van, a törékenysége, érdemes emiatt otthon többet is tartani. A legtöbb kraftsörhöz ajánlani tudom, viszont az alsópolcos tömeglágertől megsértődik.

Ajánlott sörtípus: Igazából mindenhez jó, ami kraftsör

8. Snifter


Brandy-k és konyakok kóstolásáról lehet ismerős a forma. Hasonlóan mint a tulipánpohárnál is, itt is a tömény alkoholos italokra jellemző pohárból erős söröket érdemes kóstolni. Kialakítását tekintve tömzsi talpas pohár, alul széles, a szája felé szűkebb formával. A többi pohárhoz képest szűk szájjal rendelkezik, ezért könnyen forgatható benne a sör, ezáltal kinyerve még több illatot és aromát. Emiatt nem érdemes ezt a típust színültig tölteni, inkább tarsuk a sörünket az alsó felében. Melegítést igénylő, testes söröket ajánlatos belőle fogyasztani, jellemzően hordóban érlelt stoutokat és barley wineokat.

Ajánlott sörtípus: Hordóérlelt sörök, Barley Wine

9. Ónfedeles korsó


Az elsőhöz hasonlóan ez is egy klasszikus darab. Tisztán emlékszem, hogy nagypapámnak volt ilyen korsója, kerámiából készül, szépen kimunkált óntetővel. A fedeles korsók történetének kezdete a pestisjárvány idejére tehető, ugyanis az emberek azt hitték, hogy korsót lezáró tető megvédi a sört attól, hogy a betegség beleszáljon. Súlyát és formáját tekintve ez a leginkább alkalmas arra, hogy egy alkoholmámoros meggondolatlan mozdulat következtében 8 napon túl gyógyuló, vagy maradandó sérüléseket okozzunk valakinek. A felhasználási módja a klasszikus füles korsóéhoz hasonló, lagereket illik beletölteni.

Ajánlott sörtípus: Világos lager

10. Craft master one


Az igazi sörforradalmi pohár, minden megvan benne ami alkalmassá teszi arra, hogy a komlódomináns söröket minél jobban megízlelhessük. Kimondottan arra tervezték, hogy a komlóaromás, újhullámos söröket igyák belőle az emberek. A keskeny alsó részén jól megvizsgálható a sör színe, a zavarossága, vagy éppen a tisztasága. A szűkülő száj a maláta és a komló jellegzetes illatait gyűjti össze, a felső kiszélesedés pedig szép habkoronát varázsol sörünk tetejére. Az alsó törés a hab tartósságát növeli, hisz minden kortynál újra felhabosítja italunkat, hogy ne csak az ízeket, hanem a látványt is hosszú ideig élvezhessük. Igazából ajánlani lehet mindenhez ami IPA vagy APA, legyen az egy session APA vagy egy dupla NEIPA. Egyébként ez a pohártípus az amit a bevezetőben említettem, amit újoncként nem igazán tudtam hova tenni, azóta pedig jó néhány darab figyel a hátam mögött a polcon.

Ajánlott sörtípus: Mindenféle APA vagy IPA

Ha ezt a tíz pohártípust felismeritek, és tudjátok sörhöz párosítani, akkor biztos vagyok abban, hogy sosem fogjátok a rossz pohárválasztás miatt kevésbé élvezni a sörötöket.

Tartalomhoz tartozó címkék: sör kisokos

Keresés